Bambu İplik
Dünyada hızla yayılan sağlıklı yaşam trendi, tekstil sektörünü de etkiledi. İç ve dış giyim ürünleri, banyo takımları, paspas, battaniye, havlu, tişört, çorap Halı ve özellikle yazlık giysi üretiminde hiçbir katkı maddesi içermeyen ve tamamen doğal bir iplik olan bambu İpi kullanılıyor.
Bambu Çin’de yetişiyor ve Türkiye’de iplik haline getiriliyor. Doğal ipliklerin hammaddesi olarak kullanılan bambu ağaçları, dilim dilim kesildikten sonra modifiye edilip hamurlaştırılarak elyaf haline getiriliyor. Sonra elyaflarından ayrıştırılıyor ve çeşitli makinelerde teknik işlemlerden geçirilerek ipliğe dönüştürülüyor. Bu işlemler sırasında ipliklerin tamamen doğal ve saf kalmasına dikkat ediliyor.
Hafif bir dokuya sahip olduğu için serinlik, bambunun kendine has bir özelliği. Çok iyi nem çekmesi ve hava geçirgenliği sağlayarak bedenin nefes almasına yardımcı olması, yaz ayları için tercih edilmesine neden oluyor. Merserize işlemi gerektirmeyecek kadar parlak. Vücut terini pamuktan daha hızlı emiyor. Ultraviyole ışınlarını kırıyor, antibakteriyel özellik taşıyor. İçeriğindeki bambu kun maddesi sayesinde deride alerji yapmıyor.
Bugüne kadar kimyasal maddelerle sağlanan yumuşaklık, parlaklık ve antibakteriyel olma gibi özellikler, organik giyimde doğadan elde edilen ipliklerle sağlanıyor. Ağaçlardan elde edilen kumaşların farkını anlamanın en kolay yolu dokunmak. İpeksi, hafif ve yumuşacık dokuları insanı çok etkiliyor. Piyasadaki benzeri diğer ürünlerden fiyat olarak hiçbir farkı yok. Ayrıca özel bir bakım ya da temizleme de gerektirmiyor.
Bambu kumaşlar viskon ve pamuklu kumaşlara göre boyayı çok daha fazla emiyor ve gösteriyor. Ürünlerde renk kısıtlaması olmasa da, doğasından dolayı kullanılan renkler daha pastel. Esnek bir yapısı var.
Bambu ipliği, doğal yapısı sayesinde beyaz ve ince bir iplik. Çok ince olmasına karşın yıpranmaya dayanıklı ve sağlam. Örme ya da dokuma işlemlerine çok uygun. Diğer iplik türleri ile karışım halinde de kullanılabiliyor. Boyandığında ışıltılı bir görünüm alıyor, özellikle banyo havlusu ve bornoz üretiminde yaygın olarak kullanılıyor. Antibakteriyel özellik içermesi nedeniyle battaniye, Halı, paspas ve çorap üretiminde de oldukça yaygın kullanım alanına sahip. Nevresim, perde ve yatak çarşafları üretiminde bambu kumaşlarından yararlanılıyor. Selüloz menşeli bir elyaf olması nedeniyle spor kıyafetlerde, iç çamaşırı imalatında ve dış giysilik kumaşlarda kullanım alanı buluyor.
Bambu, (bambusoideae), buğdaygiller (poaceae) familyasına ait, bazen birbirlerinden çok farklı görünen 1200 adet bitki türünden oluşan bir alt familyayı kapsayan bitkilere verilen genel addır. Bambu, insanlara en fayda sağlayan bitkilerden birisidir. Diğer pek çok alanda kullanıldığı gibi tekstil sektöründe de bambu kumaş üretiminde kullanılır. Bambu türleri Asya’da, Güney ve Kuzey Amerika’da ve Afrika’da bulunurlar. En büyük bambu türleri 80 cm kalınlığa ve 38 metre uzunluğa kadar varabilir. Bazı bambu türleri çok seyrek çiçek verir, bazen her 100 yılda bir, ya da daha seyrek olabilir.